Make your own free website on Tripod.com

Home Fő Suj A faszom kivan Glokmák 2000 Roncstelep Mókák Suj Kajcsik Vendégkönyv

Glokmák 2000

Reggelre az idő ismét elromlott, így a végleg felhagytunk a Glocknerrel. Helyette a Gringodom-nak elnevezett csúcsot másztuk. Hótalpakon, űrű hóesésben indultunk a háztól. Később hágóvasra váltottunk. Lúd egy beszakadás során, amikor két percen át állandóan visszacsúszott egy derékig érő, porhóval teli vályúba, teljesen megbolondult.
Pár lépésről figyelve komikus vergődését, hihetetlennek tűnt, hogy nem tud kimászni. Végül iszonyatosan megmakacsolta magát, és tökig állva a hóban elkezdte visszacserélni a hótalpat, pont akkor mikor már látszott, hogy az egyre meredekebb lejtőn a talp már csak hátráltatni fogja. "Lúd már megint hegyibeteg, de most az agyára ment, jó lesz rá figyelni"-gondoltam magamban, mikor már meredek omladékos, jeges, havas, kötéllel biztosított helyen másztunk, és Lúd még mindig nem volt hajlandó visszavenni a vasat.
De végül semmi nem akadályozhatta meg, hogy elérjük a Gringodom csúcsát. 2000. december 29-én az évezred utolsó megmászását hajtottuk végre, beírva nevünket ezzel az egyetemes hegymászótörténelembe. A csúcson a szokásos fotozás közben elejtettem az egyik fél literes vizünket. Az üveg szép lassan, de megállíthatatlanul megindult a csúcs jeges platóján a ködbevesző mélység irányába. Tettemért a többiek azonnal elkönyvelték a marcipontot.
Az ereszkedés sima ügy volt. A két osztrák közben elindult, hogy a gerincen át egy elég nehéz úton megmássza a Glocknert. Mivel csak mi tudtunk a tervükről, a felfelé igyekvők egy csoportjának elmondtuk, hogy mikor merre indultak. Rajtunk és az osztrákokon kívül csak sítúrázok voltak.
Azért, amikor leszállt a köd, ezen a hómezőn elég könnyű volt eltévedni, hiába voltak nyomok. Gyakran a kontúrok már 1, másfél méterről, vagyis fejmagasságból sem láthatóak.
vissza az elejére-->>